persienner solskydd

Persienner som solskydd

Persienner som solskydd

Persienner har länge varit det vanligaste solskydd man använder i de svenska hemmen. Den klassiska persiennen är ofta gjord i aluminium och är frihängande, ljusinsläppet justeras genom att reglera lamellernas lutning.

Persienner har en funktion, som gör att de bara kan regleras uppifrån- och ner och värmereflektionen är inte speciellt effektiv. Persienner som mörkläggning har sina begränsningar eftersom lamellerna gör det svårt att få det riktigt mörkt i sovrummet. Men om du inte vill ha helt mörkt fungerar de helt bra.

När du köper nya persienner kan du oftast montera dem själv. Allt som behövs medföljer. Detta även om du skulle köpa persienner på nätet.

Du kan välja i stort sett vilken färg du vill för att få persiennerna skulle passa i rummet. Vid DUO-Färg Svart/Vit , vänder man den svarta färgen oftast inåt. Naturligtvis kan man göra tvärt om man vill. Men det optimala är just svart inåt vid stängda persienner. Den vita sidan mot solen stöter då bort värmestrålningen från solen medan den mörka färgen inåt rummet dämpar mängden ljus som sipprar in mellan lamellerna.

Ordet ”persienner” förknippas ofta med gamla och smutsiga aluminiumlameller. Givetvis blir en persienn efter många års intensivt användande något sliten, speciellt eftersom dagens persienner inte kan monteras mellan skyddande glasrutor vilket vi varit vana vid tidigare. Dagens persienner monteras allt oftare som frihängande persienner och blir därför klart mer utsatta för yttre påverkan och nedsmutsning. Man kan rengöra persiennerna med en liten mjuk borste eller dammsugarens borstmunstycke.

Du kan även välja träpersienner. Träpersienner passar utmärkt såväl till moderna rum som till mer klassiska och stilfulla inredningar och kan kombineras bland annat med träfönster och plastfönster.

Bambupersienner är en variant av träpersienner där lamellerna är tillverkade av sammanpressade och specialbehandlade bambupinnar. Denna typ av persienner har ett naturligt och estetiskt tilltalande utseende. Lamelltjockleken är tunnare än för motsvarande träpersienner. En fördel med bambupersienner jämfört med traditionella träpersienner är förmågan att på bättre sätt klara av utrymmen med förhöjd luftfuktighet.

Det finns även persienner som kallas för interiörspersienner och Interiörpersienner.

Persienner för inredningsändamål brukar ofta kallas för interiörpersienner. Till skillnad från persienner som endast är till för att skydda mot insyn och solljus är interiörpersienner tänkta att synas. Interiörpersiennerna brukar oftast ha en bredare lamell.

Fasadpersienner är gjorda för att hänga utomhus på husfasaden och kallas därför just för fasadpersienner och är alltid i aluminium för att stå emot alla typer av väder. Fasadpersienner är vanligast på stora fönsterpartier och används därför mest av företag.

Eftersom det i Sverige är vanligt med två- och treglasfönster är mellanglaspersiennen vanlig om persiennen endast är tänkt som insyns- och solavskärmning. Aluminiumpersienner. Persiennen sitter då monterad mellan fönsterbågarna och manövrering sker antingen med motor eller för hand. Det sistnämnda vanligen med en vridstång för att vinkla lamellerna fram och tillbaka samt en draglina för att dra upp och ner persiennen.

Andra modeller av invändiga persienner för ren insyns- och solavskärmning är frihängande persienner som monteras på insidan av fönsterbågen samt i eller utanför fönsternischen. Generellt finns två modeller av frihängande persienner. Inom solskyddbranschen finns dock inget entydigt namn för de två olika modellerna utan det kan skifta från tillverkare till tillverkare.

En typ av fritt hängande aluminiumpersiennen har en växel som gör att persiennen fastnar när man slutat dra i draglinorna. Draglinorna och reglagestången sitter på framsidan av persiennens kassett och stången brukar vara tillverkad i plast eller trä. Modeller där vinklingen sker med linor finns också. Den andra modellen för frihängande persienner är egentligen en mellanglaspersienn fast med en brytgavel på sidan av kassetten för att skydda linan från att slitas av mot kassettkanten.

Det finns alltså persienner i alla smaker och plånböcker. Vissa är dyrare, som till exempel de tvåfärgade, vissa är billigare. Även på nätet kan du köpa passande gardiner om du inte vill trängas i affärerna.